Gedurende het leven van een paard wordt de definitieve tand/kies, met een totale lengte van 8 cm, 2-4 mm per jaar uit de tandkast opgedrukt. Vergelijk het met een lipstick die je steeds verder opdraait.
Dit opdrukken gebeurd om de slijtage van kiezen/tanden te compenseren. Door het relatief zachte voedsel van gedomesticeerde paarden nu blijft de slijtage van hun gebit achter bij de eruptiesnelheid. De goede sluiting van de kaakhelften komt daarmee in het geding. Om problemen te voorkomen moet de mens dat slijtageproces nu een handje helpen (vijlen) zodat het gebit goed in balans blijft.
Ik start altijd met een gebitscontrole bestaande uit:
Naar aanleiding van de bevindingen bepaal ik wat nodig is en start ik de routine gebitsbehandeling (indien gewenst/afgesproken).
Het kan zijn dat tijdens een gebitscontrole blijkt dat uw paard een complexere ingreep nodig heeft dan tijdens een routine behandeling op te lossen is. Hierbij kunt u vooral denken aan extractie van kiezen en snijtanden of één van onderstaande behandelingen.
Een dergelijke situatie wordt dan met u besproken en een behandelplan wordt gemaakt. Deze ontvangt u, inclusief prijsopgave, per mail ter akkoord. De routinebehandeling wordt, zover mogelijk, wel verder uitgevoerd.
Paarden zijn goed in het verbergen van gebitsproblemen. De afwezigheid van symptomen wil dus niet zeggen dat er géén problemen zijn. En misschien verwacht u het niet in deze tijd, maar ook heden ten dage wordt nog, zij het zelden, gefraudeerd met de leeftijd van paarden. Besluit u een paard te kopen? Of het nu een kinderpony, een denkhengst of een sportpaard is, het is raadzaam om ook het gebit van het paard te laten checken middels een gebitskeuring. hierbij wordt dan gekeken naar:
Ja, er zijn een paar grote verschillen. Paardentanden zijn hypsodonte tanden. Dat betekend dat ze een erg lange kroon hebben en een relatief kleine wortel. Die kroon zit deels in de tandkas (reserve kroon) en een klein deel is zichtbaar in de mondholte (zichtbare kroon). Het zichtbare deel slijt af en, gelijkmatig aan die afslijting, komt de reservekroon uit de tandkas (eruptie / ‘groei’).
De mens heeft brachydonte tanden, een tand met een korte kroon en een relatief lange wortel. De kroon is zichtbaar in de mondholte. Er is géén sprake van een reservekroon en eenmaal doorgebroken stopt de ‘groei’. Een mens moet het zijn hele leven doen met die kroon. Dat is geen probleem omdat het voedsel van de mens zacht is en de kroon minimaal slijt.
Jazeker! Paardentanden komen bijna het hele paardenleven verder uit de tandkast (eruptie). Net als een Labello-stickje dat wordt opgedraaid. De slijtage en de eruptie van die tanden en kiezen staan los van het wel of niet rijden van een paard. Het is een natuurlijk proces bij elk paard. Bij oudere paarden is gebitsverzorging juist belangrijk. Ze moeten het immers doen met de ‘restjes’ van hun tanden en kiezen. Het is dan juist belangrijk deze goed te houden. Mogelijk ook gaan oudere tanden en kiezen los zitten. Dit geeft pijn bij het eten. Kortom, elk paard heeft, ongeacht zijn leeftijd, behoefte aan periodieke gebitsverzorging.