Sedatie

 

Er zijn twee opties voor sedatie (verdoving) van uw paard:
intraveneus (direct in de bloedbaan) of
oraal (via de slijmvliezen in de mond).

In beide gevallen is de werkzame stof (detomidine hydrochloride) gelijk en in beide gevallen mag de paardentandarts dit niet toedienen aan uw paard. Waarom dan het een of het ander gebruiken?

Intraveneuze sedatie
Bij intraveneus sederen wordt het sedatiemiddel direct in de bloedbaan ingebracht. Intraveneus sederen bij wet is voorbehouden aan dierenartsen.

Voordelen van intraveneuze sedatie zijn dat (1) het snel werkt, binnen 2-5 minuten en dat het erg precies kan worden toegediend en (2) de aanwezige DA checkt gelijk of je paard goed op de sedatie reageert. Zo niet, dan kan er direct worden gecorrigeerd.

Nadeel is dat voor het intraveneus sederen een dierenarts ter plaatse moet komen. Dat geeft aanvullende kosten (voorrijdkosten dierenarts).

 

Orale sedatie (Domosedan-gel)
Domosedan-gel is een pasta welke oraal, onder de tong, wordt toegediend en dat via de slijmvliezen wordt opgenomen in het lichaam. Het is een geneesmiddel en enkel verkrijgbaar op voorschrift (recept) van uw dierenarts. U moet het als eigenaar zelf ophalen bij uw DA.  

Voordelen van orale sedatie zijn dat (1) het effect komt rustiger en langzamer op gang waardoor dit het paard niet overvalt en (2) deze gel kan door de eigenaar van het paard zelf worden toegediend. De dierenarts hoeft dus niet langs te komen. Dat bespaart kosten.

Nadelen zijn dat (1) de werking pas optimaal is 30 minuten na toediening, (2) de toediening iets minder precies is omdat het paard kan gaan schudden met z’n hoofd tijdens toedienen. Hierdoor is de dosering soms niet helemaal accuraat. Daarnaast (3) kan de sedatie intenser zijn (o.a. vanwege de minder accurate dosering) en langer aanhouden.  

Algemeen
De sedatieven die tegenwoordig worden gebruikt zijn extreem veilig. Sedatie door detosedan/domosedan is in principe dan ook niet schadelijk, mits een paard vrij is van onderliggend lijden. Heeft een paard wel onderliggend leed, dan moet dat vooraf aan de sedatie wel vermeld worden!!!